Trouwen! Hoe het allemaal begon

Als je aan trouwen denkt dan denk je ook al snel aan de trouwdag, romantiek, huisje, boompje beestje, etc... Op zich is dat tegenwoordig ook wel zo. Maar vroeger dan? En wanneer werd er voor het eerst getrouwd? Daarvoor moeten we diep de geschiedenis in. We weten natuurlijk niet wanneer het eerste huwelijk heeft plaats gevonden, want daarvoor moeten we helemaa terug naar de middelleeuwen. In dit artikel noemen we alles wat we weten over de geschiedenis van het trouwen. Waarom men zo ineens gingen trouwen, de tradities bij het trouwen die we nog weten, en dus ook een vergelijking met de  tradities die we nu nog steeds (kunnen) gebruiken we nu nog gebruiken. 

trouwen_hoe_het_begon

Het ontstaan van het fenomeen Trouwen

Heel heel vroeger, in de middeleeuwen, zijn de eertse trouwerijen in Nederland geweest die qua opzet best wel overeen kwamen met de manier waarop wij nu nog steeds trouwen. De reden om te trouwen was er toen voor omdat de kerk wilde dat de mensen met slechts 1 persoon zouden samenleven. Maar als snel werd er ook getrouwd om bezittingen zoals grond en erfenissen in te kunnen zetten om met de ideale partner te trouwen. Hier bemoeiden de ouders en andere familieleden zich dus vaak met de keuze van de partner. Weinig sprake van liefde en romantiek dus! Er werd dus meer uit verplichting getrouwd dan uit eigen keuze. 

Zelf een partner​ kiezen

Nadat het huwelijk meer gewaardeerd werd, zag je steeds vaker dat er later in de Middeleeuwen ook wel meer vrijwillig getrouwd werd. Maar dan ging het nog wel vaak om een huwelijk tussen mensen uit dezelfde klasse en stand en ook wel stellen uit hetzelfde dorp e.d. Het trouwen werd verderop in die 17e eeuw nog wel vaak opgezet door familieleden, maar er werd wel steeds meer rekening gehouden met de eigen keuzes, maar wel binnnen de juiste achtergronden van de bruid en bruidegom. Zo kwam er dus wel steeds meer evenwicht tussen man en vrouw. 

bruidegom_in_de_17e_eeuw

De huwelijksceremonie

Wij weten in onze huidige tijd niet beter dan dat de trouwambtenaar de huwelijksceremonie voltrekt. Maar in die begnjaren van het trouwen was het fenomeen trouwambtenaar nog niet bekend. De stellen werden getrouwd door een afgezant van de kerk. Ook het dorpshoofd mocht deze taak op zich nemen. In de loop van de tijd zijn dit altijd mensen geweest die betrokken waren bij de kerk of anderzijds bij het dorp. Later is dat langzaan overgelopen in de functie trouwambtenaar van de burgelijke stand.

Invloed van de kerk op het huwelijk

Nadat het huwelijk tussen man en vrouw toch wel een standaard werden voor de vrouwen en mannen die graag een gezin wilden stichten, eiste de kerk hier een grote rol bij op. De kerk had in iedergeval drie belangrijke eisen waar de partners zich streng aan moesten houden, voordat een huwelijk geldig verklaard kon worden.

  • Man of vrouw mochten niet meer dan één partner hebben  
  • De seksualiteit moest beperkt blijven en mocht niet eerder dan tijdens het huwelijk
  •  Het gevaar van incest moest volledig kunne worden uit gesloten

Dat het bruidspaar geen seks mocht hebben voor het huwelijk was niet het enige. Ook tijdens het huwelijk kwam de kerk met steeds meer regels om de seksualiteit  te beperken. En als de liefde tussenbeide partners toch op was, dan mochten zij niet zomaar uit zichzelf scheiden. Ook hierbij besliste de kerk over hun lot. 

trouwen_in_een_kerk

Het trouwen van nu

Uiteraard zijn ook nu nog steeds het samenzijn en de eeuwige trouw nog steeds belangrijke ingrediënten van het huwelijk. Eigenlijk is dit deel dus nog steeds hetzelfde als al die eeuwen geleden. Maar verder is er veel verbeterd tot nu toe. Gelukkig maar! En ook als een huwelijk niet voor eeuwig blijkt te zijn, dan hebben de partners veel mogelijkheden om dit netjes samen te regelen.

Bij het schrijven van deze pagina over de geschiedenis van het trouwen hebben we het telkens over het "bruidspaar" en "man en vrouw". Bij de artikelen over de huidige tijd schrijven we juist over "het bruidspaar" en over "partners". We leven tenslotte ook niet meer in de middeleeuwen. 


Wil je ook nog informatie over de voorbereiding op jullie eigen trouwdag, bekijk die info dan via deze link >>



 

Leuke adresjes

Trouwambtenaar / BABS Monique

Trouwambtenaar / BABS Monique

Als het over de liefde gaat
magikjullietrouwen.nl

magikjullietrouwen.nl

PERSOONLIJKE trouwambtenaar
TailormadeSuits

TailormadeSuits

trouwpakken voor een scherpe prijs!
Nikita Bruidsmode

Nikita Bruidsmode

laat je verrassen door onze unieke collectie bruidsjurken
Sacha Bucciarelli

Sacha Bucciarelli

trouwambtenaar met passie voor haar vak
d-eYe photography

d-eYe photography

capture all the beautiful moments
Jeanette de Vos-Michel

Jeanette de Vos-Michel

als trouwambtenaar laat ik jullie stralen...
Grand Events

Grand Events

spectaculaire bruiloft-dj shows
Juwelier Royals

Juwelier Royals

ervaar het gemak van onze trouwringenstudio
Yvon & Sven

Yvon & Sven

Trouwkostuums op maat

Ook interessant

Cupcakes op je bruiloft zijn helemaal hip

Cupcakes op je bruiloft zijn helemaal hip

Inspiratie voor een bohemian bruiloft kapsel

Inspiratie voor een bohemian bruiloft kapsel

De dresscode bij een bruiloft

De dresscode bij een bruiloft

Etiquette-trouwen

Etiquette-trouwen

Veel gestelde vragen over De geschiedenis van het trouwen

Zover als bekend is het trouwen ontstaan aan het begin van de middeleeuwen. De kerk heeft het huwelijk ingevoerd. De redenen van het invoeren van het trouwen: 1. Vanuit de kerk was monogamie het doel van het huwelijk. De kerk wilde dat iedereen met slecht 1 persoon samen leefde. 2. Ouders gingen hierin mee om hun dochter of zoon uit te kunnen huwelijken in ruil voor een flinke bruidsschat 3. Verderop in de middeleeuwen mochten de mensen zelf hun partner kiezen. Mar dan wel iemand uit dezelfde stand of hetzelfde dorp. 4. Toen er steeds meer getrouwd werd ging de kerk zich er weer mee bemoeien on 3 redenen: 4.1: Zowel de mannen als vrouwen mochten maar 1 partner hebben. Monogamie was dus het doel van de kerk. 4.2: Seksualiteit mocht pas na het trouwen en moest beperkt blijven. 4.3: De kerk wilde hiermee de incest volledig uitsluiten.
Jazeker. Vroeger gaf de vader van de bruid zijn dochter aan de bruidegom. Een gewoonte die nog vaak wordt toegepast. De vader van de bruid loopt gearmd met de aanstaande bruid de trouwzaal binnen en draagt zijn dochter over aan de bruidegom. Vroeger was hier al heel veel aan vooraf gegaan om de vader van de bruid zover te krijgen om zijn dochter af te staan. Alleen als de bruidegom rijk was of van hoge komaf, dan waren er niet veel gesprekken voor nodig.
Op zich waren de eissen die de kerk vroeger stelde voordat zij toestemming gaven om te mogen trouwen, niet heel veel anders dan de stelling die de kerk nu heeft. De man of vrouw mochten niet meer dan één partner hebben. Dat is nu uiteraard nog steeds zo. - De seksualiteit moest beperkt blijven en mocht niet eerder dan tijdens het huwelijk. Tja... - Het gevaar van incest moest volledig kunnen worden uit gesloten. Uiteraard, nu zelfs vanzelfsprekend.



Bezoek ook de website:

Trouwen in Flevoland

Volg ons op social media